اجزای یونیت دندانپزشکی در هنگام خرید یونیت دندانپزشکی بسیار هائز اهمیت است. اینکه قطعات به کار رفته در یونیت ساخت کدام کشور است ، میتواند تا حدودی مشخص کند که طول عمر یک دستگاه چه مقدار است.
همچنین کلیه قطعات یونیت دندانپزشکی در پارتاک دنتال نیز موجود است که میتوانید نسبت به تهیه آن ها اقدام کنید. در ادامه آموزش بخش های مختلف یونیت دندانپزشکی به همراه تصاویر آن ها میپردازیم.
در این مقاله به صورت کلی جهت آشنایی با یونیت دندانپزشکی به توضیح بخش ها و اجزای یونیت میپردازیم.
اجزای یونیت دندانپزشکی
اجزای اصلی یونیت دندانپزشکی شامل قسمت های مختلفی است که در ادامه به آن ها میپردازیم. اجزای یونیت دندانپزشکی عبارتند از :
- صندلی (Chair)
- تابلت دندانپزشک (Dentist Control Panel)
- تابلت دستیار (Assistant Control Panel)
- باکس اصلی یونیت (Box)
- چراغ (Operating Light)
- بازو چراغ (Operating Light Arm)
- پدال (Foot Pedal)
- کراشوار (Spitton)
تشریح یونیت دندانپزشکی
صندلی دندانپزشکی

یکی از مهمترین قسمت ها در یونیت ، صندلی دندانپزشکی آن است. این قسمت محلی است برای نشستن بیمار که تحت درمان قرار گیرد. به طور کلی صندلی دندانپزشکی نیز دارای بخش هایی است که عبارتند از :
شاسی صندلی
شاسی صندلی یا اسکلت یونیت معمولا از جنس فولاد است و مابقی قطعات بر روی این قسمت نصب میشود. موتور صندلی های پشتی و تشک نیز بر روی این قسمت متصل میشود.

پشتی صندلی
پشتی صندلی قسمتی است که کمر بیمار بر روی آن قرار میگیردو دارای روکشی از جنس چرم است. پشتی صندلی در سایز باریک و استاندارد تولید میشود که مدل باریکتر بیشتر مناسب بانوان و ارتودنسی میباشد.

کفی صندلی
کفی صندلی محلی است که بیمار بر روی آن مینشیند و دارای روکش چرم است. در زیر این قسمت کلیه قطعات شامل برد ، ترانس و موتور صندلی ها قرار میگیرد.

زیرسری
زیرسری محلی است برای قرار گیری سر بیمار که در بالای پشتی صندلی قرار میگیرد و باید قابل جابه جایی باشد بدین صورت که مناسب اطفال و هم بزرگسالان باشد.

زیردستی
زیردستی در یونیت ها حداقل یک عدد و حداکثر دو عدد است که برای دست راست و دست چپ بیمار در نظر گرفته شده است.
تابلت دندانپزشک

تابلت دندانپزشک یکی دیگر از مهمترین اجزای یونیت دندانپزشکی است که کنترل کامل یونیت از این تبلت امکان پذیر است. تابلت ها در یونیت به دو صورت شیلنگ از بالا و شیلنگ از پایین در نظر گررفته شده اند. همچنین در بعضی از یونیت ها ، امکان تهیه یونیت مناسب دندانپزشکان چپ دستان و راست دستان امکان پذیر است.
تابلت دندانپزشکی شامل پنل کنترل ، اینسترومنت ها و سینی میباشد.
تابلت دستیار

قسمت دیگر که از اجزای یونیت دندانپزشکی است، تابلت دستیار میباشد. این قسمت کنترل صندلی ، سرساکشن های آبی و هوایی و همچنین پوار آب و هوا را شامل میشود که مختص کار دستیار تعبیه شده است.
باکس اصلی یونیت

باکس اصلی یونیت قسمتی است که کلیه ورودی ها و خروجی ها ( برقی یا آب و هوا ) از این قسمت تقسیم بندی میشود. اسم دیگر این قسمت ، باکس تاسیسات یونیت نیز میباشد.
باکس یونیت شامل اجزای یونیت دندانپزشکی است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
حتما از مقاله تعمیر یونیت دندانپزشکی نیز دیدن کنید.
چراغ
چراغ ها در افزایش روشنایی دهان بیمار ایفای نقش میکنند. چراغ ها در مدل های هالوژن و LED در بازار وجود دارد که نور هالوژن قدیمی تر( نور زرد ) و مدل LED ( نور سفید ) نیز جدیدتر است. هر کدام دارای مزایا و معایبی است که به آن میپردازیم.

نور چراغ هالوژن به رنگ زرد یا آفتابی است که برای دندانپزشکان زیبایی بهتر است زیرا این نور کمترین کیور را بر روی دندان ها ایجاد میکند. مصرف بالای برق و همچنین داغ شدن زیاد از معایب این نور است.

چراغ LED دارای نور به رنگ سفید یا مهتابی است که در مدل هایی از چراغ ، همزمان هم نور سفید و هم نور زرد وجود دارد که بسیار مناسب همهی دندانپزشکان است. در یونیت زیگر ، دو مدل چراغ داریم.
بازو چراغ
بازو چراغ یکی از اجزای یونیت دندانپزشکی است که یکطرف آن به باکس یونیت و سمت دیگر نیز به چراغ متصل میشود. بازو چراغ برای جابهجایی چراغ در جهات مختلف و ثابت نگهداشتن در زاویه مورد نیاز کاربرد دارد.
پدال
پدال در یونیت دندانپزشکی وظیفه انتقال آب و هوا به سمت اینسترومنت توربین ، آنگل و ایرموتور را دارد. پدال ها در حال حاضر در دو مدل تولید شده اند.
پدال تکی

این پدال ها همزمان آب و هوا را به سمت تابلت و اینسترومنت هدایت میکنند و اصطلاحا پدال تک کاره میگویند.
پدال مولتی فانکشن

پدال مولتی فانکشن در مدل های مختلفی تولید شده است که معمولا دارای دو اهرم پدالی هستند که یکی برای هوا و دیگری برای آب ( ممکن است یکی برای آنگل و دیگری برای توربین استفاده شود ) استفاده میشود. امکانات دیگری از جمله کنترل پوزیشن صندلی ، امکان فعال کردن لیوان پر کن و کاسه کراشوار شور و … از امکانات پدال مولتی فانکشن است.
کراشوار

کراشوار در یونیت دندانپزشکی به همراه دوش ها ، یکی دیگر از اجزای یونیت دندانپزشکی است. این قسمت برای پر کردن لیوان بیمار برای شستشو دهان بیمار و کاسه کراشوار برای خالی کردن دهان بیمار استفاده میشود.
ممکن است این کاسه همانند یونیت زیگر S30 یک تکه سرامیکی و یا مانند اکثر یونیت های بازار فقط کاسه کراشوار آن سرامیکی باشد.
نتیجه گیری
در این مقاله ما به آموزش بخش های مختلف و اجزای تشکیل دهنده یونیت دندانپزشکی پرداختیم که شما عزیزان بتوانید راحت تر با این دستگاه آشنا شوید. یونیت ها در برند ها و امکانات مختلفی تولید شده اند که ممکن است از نظر ظاهری تفاوت داشته باشند اما در این مقاله به طور کلی کارکرد هر یک از اجزا رو گفتیم که عملکرد همه ی دستگاه ها به همین صورت است.