رادیوگرافی دندانپزشکی چیست ؟ انواع رادیوگرافی دندان پزشکی

راهنما خرید رادیوگرافی دندانپزشکی

دستگاه رادیوگرافی دندانپزشکی ، دستگاهی هست برای تصویر برداری از دندان ها و یا فک بیمار که در کلیه درمان های دندانپزشکی شامل تشخیص ، ایمپلنت ، ترمیم و اندو و ساختار اطراف دهان مناسب و مورد نیاز است. تصویر برداری در دستگاه رادیوگرافی دندانپزشکی توسط اشعه X انجام می‌شود.

در این مقاله از پارتاک دنتال به بررسی روش کار ، دستگاه رادیوگرافی دندانپزشکی، انواع رادیوگرافی ، مزایا و معایب هر مدل ، نوع هد استفاده شده و در نهایت عوامل موثر در افزایش کیفیت عکس رادیوگرافی دندانپزشکی متناسب با نیاز پزشکان می‌پردازیم.

رادیوگرافی دندانپزشکی چیست؟

دستگاه رادیوگرافی دندانپزشکی چیست؟

رادیوگرافی دندانپزشکی چیست؟ دستگاه رادیوگرافی دندانپزشکی دستگاه های تخصصی هستند که برای عکس برداری از دندان ها، فک ها و ساختارهای اطراف دهان استفاده می شوند. رادیوگرافی دندانپزشکی نقش مهمی در تشخیص بیماری‌های دندانی مانند حفره‌ها، بیماری‌های پریودنتال و دندان‌های نهفته دارند که ممکن است در طول معاینه معمول دهان قابل مشاهده نباشند.

روش کار رادیوگرافی دندانپزشکی

رادیوگرافی دندانپزشکی در حقیقت باعث ثبت تصاویر دندان ها بر روی فیلم های رادیوگرافی ، سنسور RVG و سنسور دستگاه فسفرپلیت می‌شود. هر کدام از این موارد ، روش های ظاهر شدن متفاوتی دارند و نوع رادیوگرافی نیز بر روی کیفیت تصاویر ظاهر شده تاثیر گذار است.

انواع رادیوگرافی دندانپزشکی

انواع رادیوگرافی دندانپزشکی مختلفی در بازار موجود است که مدل پایه دار ، مدل دیواری و مدل پرتابل دستی از انواع تولید شده این دستگاه هستند. هر سه مدل جزو انواع دستگاه رادیوگرافی دندان هستند که نمای دقیقی از یک یا دو دندان از تاج تا ریشه ارائه می دهد. این دستگاه ها کل ساختار دندان، از جمله ریشه، استخوان اطراف و بافت لثه را نشان می دهند. رادیوگرافی پری اپیکال برای تشخیص عفونت های دندانی، آبسه ها، شکستگی های ریشه و سایر شرایطی که روی دندان های فردی تأثیر می گذارد استفاده می شود.

رادیوگرافی دندانپزشکی پایه دار

رادیوگرافی دندانپزشکی

رادیوگرافی دندانپزشکی پایه دار که به آن پرتایل نیز گفته می‌شود ، دارای پایه عمودی بوده که زیر آن چرخ قرار می‌گیرد که برای حرکت بوده و می‌توان در نقاط مختلفی از مطب دندانپزشکی قرار داد. رادیوگرافی پایه دار دندانپزشکی در مدل های مختلف دو شکن و 3 شکن تولید می‌شوند.
شکن در رادیوگرافی پایه دار در حقیقت تعداد بازو های قابل حرکت در جهات مختلف ، برای اکسپوز کردن از دندان ها می‌باشد. تعداد بیشتر در حقیقت باعث مانور بهتر رادیوگرافی می‌شود. کارکرد این رادیوگرافی با برق مستقیم شهری می‌باشد.

رادیوگرافی دندانپزشکی دیواری

دستگاه رادیوگرافی دندانپزشکی

رادیوگرافی دندانپزشکی دیواری که نوع ثابت بوده و بر روی دیوار مطب قرار نصب می‌شود و امکان جا به جایی ندارد. رادیوگرافی دیواری به صورت دو شکن تولید می‌شوند که یک بازو در جهت افقی و بازوی دیگر در جهت عمودی است.
دیواری که بر روی آن رادیوگرافی دندانپزشکی دیواری متصل می‌شود ، باید دارای مصالح و قدرت خوبی باشد چرا که تمام وزن رادیوگرافی بر روی قسمتی از دیوار قرار می‌گیرد.کارکرد این رادیوگرافی با برق مستقیم شهری می‌باشد.

رادیوگرافی دندانپزشکی پرتابل

رادیوگرافی دندانپزشکی پرتابل

رادیوگرافی پرتابل دندانپزشکی یا رادیوگرافی پرتابل دندانپزشکی که در دو مدل دوربینی و تفنگی تولید شده که قابل حمل به قسمت های مختلف مطب بوده و با توجه به وزن کم و قرارگیری راحت در دست ، از جا به جایی بیمار برای عکسبرداری جلوگیری می‌کند.
با توجه به قابل حمل بودن رادیوگرافی پرتابل ، این دستگاه دارای باتری با ظرفیت های مختلف است که متناسب با نوع برند ، این ظرفیت و مقدار مصرف برق دستگاه ها متفاوت است.

مزایای رادیوگرافی دندان پزشکی

  1. تشخیص و تشخیص زودهنگام بیماری های دندانی
  2. ارزیابی دقیق پوسیدگی و حفره دندان
  3. ارزیابی سلامت استخوان و ساختار ریشه دندان
  4. تشخیص دندان های نهفته و ناهنجاری ها
  5. برنامه ریزی درمان و نظارت بر پیشرفت

انواع هد رادیوگرافی دندانپزشکی

توجه به این نکته مهم است که ویژگی‌ها، عملکردها و انواع دستگاه‌ های رادیوگرافی دندان پزشکی می‌تواند در بین تولیدکنندگان و مدل‌های مختلف متفاوت باشد. دندانپزشکان هنگام انتخاب نوع مناسب دستگاه گرافی دندان خود باید نیازهای تصویربرداری خاص، بودجه و الزامات قانونی خود را در نظر بگیرند. در ادامه به تفاوت رادیوگرافی  DC و AC می‌پردازیم.

رادیوگرافی دندانپزشکی DC

  • رادیوگرافی دندانپزشکی DC با استفاده از منبع تغذیه جریان مستقیم کار می کنند.
  • معمولاً برای عملکرد بهینه نیاز به منبع تغذیه پایدار و ولتاژ ثابت دارند.
  • دستگاه های رادیوگرافی DC اغلب پیشرفته تر هستند و از فناوری رادیوگرافی دیجیتال استفاده می کنند.
  • به دلیل قابلیت اطمینان و دوام خود شناخته شده اند.

رادیوگرافی دندانپزشکی AC

  • دستگاه رادیوگرافی دندانپزشکی AC با استفاده از منبع تغذیه جریان متناوب کار می کند.
  • این دستگاه می تواند سطوح مختلف ولتاژ را در خود جای دهند و برای کنترل نوسانات منبع تغذیه طراحی شده اند.
  • دستگاه‌های رادیوگرافی AC معمولاً سنتی‌تر هستند و ممکن است از فناوری تصویربرداری مبتنی بر فیلم استفاده کنند.
  • دریافت فوری تصویر، بهبود کیفیت تصویر و بهبود کارایی گردش کار را ارائه می دهند.

عوامل موثر در افزایش کیفیت عکس رادیوگرافی

از جمله عواملی که در افزایش کیفیت عکس برداری با رادیوگرافی پری اپیکال موثر هستند می‌توان به ولتاژ کاری ، جریان و اندازه نقطه کانونی اشاره کرد.

  • ولتاژ کاری انرژی پرتو ایکس یک طیف انرژی است که در شکل گیری یک تصویر استفاده می شود. با عدد اتمی هدف آند، پیک کیلوولتاژ (kVp) ژنراتور اشعه ایکس و مقدار فیلتراسیون در پرتو نسبت مستقیم دارد.
  • جریان لوله کل فوتون هایی را که به بیمار برخورد می کنند تا یک تصویر را تشکیل دهند، تعیین می کند. mAs حاصل ضرب جریان لوله بر حسب میلی آمپر و زمان نوردهی بر حسب ثانیه است. هرچه میزان جریان بیشتر باشد ، نویز نیز کاهش خواهد داشت.
  • اندازه نقطه کانونی لوله اشعه ایکس با وضوح فضایی رابطه معکوس دارد. کاهش اندازه نقطه کانونی منجر به بهبود وضوح فضایی می شود.

نتیجه گیری :

رادیوگرافی دندانپزشکی ابزاری ضروری در دندانپزشکی مدرن هستند که دندانپزشکان را قادر می سازد تا به طور دقیق شرایط دندانی را تشخیص داده و درمان کنند. آنها اطلاعات ارزشمندی را ارائه می دهند که برای مراقبت جامع از دهان و برنامه ریزی درمان حیاتی است. با پیشرفت تکنولوژی، رادیو گرافی دندانپزشکی ایمن تر، کارآمدتر و در دسترس تر شده اند.

با این حال، اولویت دادن به ایمنی بیمار و رعایت دستورالعمل های ایمنی در برابر اشعه بسیار مهم است. متخصصان دندانپزشکی با پذیرش قابلیت‌های دستگاه‌های اشعه ایکس دندان و درک مزایای آن‌ها، می‌توانند کیفیت مراقبت را افزایش داده و نتایج بیمار را بهبود بخشند. معاینات منظم دندانپزشکی و معاینات اشعه ایکس نقش مهمی در حفظ سلامت دهان و دندان و جلوگیری از عوارض دارد. همانطور که تکنولوژی همچنان در حال تکامل است، می‌توانیم انتظار پیشرفت‌های هیجان‌انگیزتری را در دستگاه‌های اشعه ایکس دندان داشته باشیم که انقلابی بیشتر در زمینه دندانپزشکی ایجاد کند.

در آخر از اشتراک گذاری نظراتتون در مورد مشکلات و نکات هنگام خرید رادیوگرافی دندانپزشکی تقدیر و تشکر میکنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *