تفاوت rvg و فسفر پلیت چیست؟ بهترین انتخاب برای مطب و کلینیک

مقایسه RVG و فسفر پلیت ، تفاوت سنسور RVG و اسکنر فسفرپلیت

یکی از مهمترین تجهیزات تصویر برداری به روز ، استفاده از تجهیزات تصویر برداری دیجیتال است که جدیدترین تکنولوژی در حال حاضر سنسور RVG و دستگاه فسفر پلیت (PSP) بوده که امروزه بسیار در کشور مورد توجه قرار گرفته اند. ما در این مقاله به توضیح مشخصات و تفاوت RVG و فسفر پلیت ، مزایا و معایب هر کدام و همچنین مقایسه با یکدیگر می‌پردازیم.

قبل از اینکه بریم سراغ توضیحات و مقایسه RVG و فسفر پلیت ، باید به این نکته دقت کنیم که استفاده از این سیستم بروز نسبت به فیلم های رادیوگرافی قدیمی ، مزیت هایی همچون سرعت بخشیدن به عکسبرداری و ظاهر کردن اکسپوز و همچنین استفاده از مواد خطرناک و شیمیایی ظهور و ثبوت را دیگر نخواهید داشت.

سنسور RVG چیست؟

RVG یا Radiovisiography از حسگرهای دیجیتالی مشابه سنسورهای CCD یا CMOS برای گرفتن مستقیم تصاویر رادیوگرافی استفاده می کند. سنسور RVG به یک کامپیوتر یا سیستم تصویربرداری دیجیتال متصل شده و مدت زمان مورد نیاز برای ظاهر کردن تصویر پس از ثبت ، 3 ثانیه می‌باشد.

مزایای سنسور RVG

  1. کیفیت تصویر : RVG معمولا وضوح تصویر بالاتری را ارائه می‌دهند و به تشخیص دقیق کمک می‌کنند. سنسور آرویجی ها در حال حاضر بهترین انتخاب برای دندانپزشکان اندو و ایمپلنت دندانی است.
  2. سرعت پردازش تصویر : تصاویر فوراً ( در حدود 3 ثانیه ) در دسترس هستند و امکان تنظیمات کنتراست ، برایتنس و … در نرم افزار وجود دارد. میزان اشعه وارد شده برحس ثانیه در حدود 0.10 ثانیه است که همین عمل تصویبرداری در فیلم های رادیوگرافی به زمان 1 ثانیه نیاز دارد.
  3. سهولت استفاده : سنسور ار وی جی فرآیند تصویربرداری را ساده می کند و به سرعت به سیستم انتقال میدهد که زمان کمتری از بیمار و پزشک گرفته خواهد شد.
  4. دوام سنسور : اکثر سنسور آر وی جی ها بازار ، تست های مختلف ضد آب بودن ، خم شدن کابل‌ها و همچنین تعداد اتصال سوکت USB به سیستم را پاس کرده که نشان از دوام بسیار بالای این سنسور ها در طولانی مدت است.
  5. قیمت مناسب : معمولا سنسور RVG قیمت مناسب تری دارند که یکی از بهترین انتخاب‌ها برای شروع اولیه دیجیتالی کردن مطب دندانپزشکی است.

معایب سنسور RVG

  1. ضربه خوردن : یکی از نقاط ضعف سنسور ارویجی ها ، عدم مقاومت در برابر ضربه است. این دستگاه با برخورد به زمین دچار خرابی و شروه به خط انداختن بر روی تصویر اکسپوز شده می‌کند. پس باید حتما از آن محافظت نمود.
  2. محدودیت جا به جایی : با توجه به اینکه سنسور ها دارای کابل محدود ( بین 2 تا 3 متر ) هستند ، حتما باید در نزدیکترین نقطه بین سیستم و دستگاه رادیوگرافی دندانپزشکی قرار گیرند.
  3. ضخامت سنسور : ضخامت سنسور ها در جدیدترین مدل‌ها در حدود 0.4 سانتی متر است. این ضخامت با اینکه بسیار کوچک شده است، با این حال در قرار گرفتن در دهان بیماری و همچنین تصویربرداری دندان های خلفی بیمار و اپراتور را دچار دردسر می‌کند.

فسفر پلیت چیست؟

فسفر پلیت ، همچنین به عنوان سیستم های PSP (Phosphor Storage Plate) شناخته می شوند، از کریستال های فسفر پوشیده شده روی یک صفحه انعطاف پذیر و با ضخامتی کم ( دقیقا مشابه فیلم های رادیوگرافی ) تولید شده‌اند. هنگامی که این کریستال‌ها در معرض اشعه ایکس قرار می گیرند، انرژی جذب می کنند که بعداً هنگام اسکن صفحه در فسفر پلیت دندانپزشکی به عنوان نور مرئی آزاد می شود و تصویر دیجیتال بر روی صفحه نمایش سیستم کامپیوتر قرار می‌گیرد.

مزایای فسفر پلیت

  1. سنسور قابل استفاده مجدد : بر روی دستگاه فسفر پلیت دندانپزشکی معمولا 4 عدد سنسور در سایز های مختلفی قرار گرفته که هر کدام در حدود 1000 اکسپوز را می‌توانند انجام دهند. با هر بار تصویربرداری و سپس قرار دادن در دستگاه فسفرپلیت ، عکس بر روی سیستم ذخیره شده و از روی سنسور نیز پاک می‌گردد تا برای بیمار دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد.
  2. انعطاف پذیری سنسور : سنسور های دستگاه فسفرپلیت PSP دندانپزشکی توانایی انعطاف تا 270 درجه را دارند که میتوان گفت برای عکسبرداری کلیه دنان های بیمار مناسب است.
  3. راحتی بیمار : با توجه به ضخامت بسیار کم این سنسور ها و همچنین انعطاف پذیری آن ، بیمار اذیت نخواهد شد و عکسبرداری از دندان های خلفی نییز بسیار راحت است.
  4. جابه جایی بهتر : سنسور های فسفرپلیت با توجه به اینکه نیازی به نزدیکی به دستگاه اسکنر را ندارند و به سیمی متصل نیستند ، می‌توانند در هر جایی از آن ها استفاده نمود و سپس برای ظاهر کردن تصویر به دستگاه اسکنر انتفال داد.

معایب فسفر پلیت

  1. زمان ظاهر شدن تصویر : تصویربرداری و قرار دادن سنسور درون اسکنر فسفرپلیت ، همگی زمان زیادی را خواهد گرفت.
  2. کیفیت تصویر : کیفیت تصویر نسبت به سنسور RVG مقداری پایین تر است ولی طوری نیست که در امور روزانه دندانپزشکی مشکلی ایجاد کند.
  3. حساسیت سنسور : سنسورهای دستگاه فسفر پلیت، نسبت به نوری حساس بوده و هرچقدر زمان بیشتری در معرض نور قرار گیرند، وضوح تصویر نیز کاهش پیدا می‌کند.
  4. انتفال بیماری : در صورت پاره شدن لایه محافظ و همچنین محافظ پلاستیکی ضد آب کننده سنسور ، میتواند باعث انتفال بیماری شود.

تفاوت تصویربرداری سنسور RVG و فسفر پلیت

مقایسه سنسور RVG و PSP دندانپزشکی ، مقایسه تجهیزات تصویربرداری دندانپزشکی ، مقایسه آروی جی و فسفرپلیت

تصمیم گیری بین خرید فسفر پلیت یا RVG دندانپزشکی برای بعضی از دندانپزشکان سخت است، آروی جی و فسفرپلیت دارای مزایا و معایب مختص خود هستند. در ادامه به تفاوت فسفر پلیت و rvg می‌پردازیم.

کیفیت و وضوح تصویر

RVG به طور کلی وضوح تصویر و کیفیت تصویر خروجی بهتری را در مقایسه با PSP ارائه می دهد. با این حال، این تفاوت RVG و فسفرپلیت در تشخیص و درمان های بالینی تفاوتی ایجاد نمیکند، اما سنسور RVG بیشتر مناسب دندانپزشکان اندو و همچنین ایمپلنت های دندانی است.

راحتی در استفاده

در استفاده پزشک از دستگاه RVG ، مراحل تصویربرداری بسیار راحت تر و سریع تر است به طوری که پس از عکسبرداری ، سریعا بر روی سیستم کامپیوتر به نمایش در می‌آید. در استفاده از فسفرپلیت نیاز به یکبار عکس برداری و سپس نیار به قرار دادن درون دستگاه فسفرپلیت می‌باشد که همین کار باعث افزایش زمان درمان خواهد شد.

مساحت سطح فعال سنسور

تفاوت سطح فعال یکی دیگر از تفاوت RVG و فسفر پلیت است که مساحت سطح سنسور های آر وی جی با توجه به اینکه دارای بدنه‌ای از جنس پلاستیک هستند بیشتر ولی سطح فعال مقداری از اندازه اصلی کوچکتر است. سنسور های دستگاه فسفر پلیت دارای سطح فعال 100 درصدی هستند که باعث تصویر برداری کامل مطابق با اندازه سنسور خواهد شد.

سایز سنسور

سنسور RVG در سایز 1 ، 1.5 و 2 تولید می‌شوند. سنسور سایز 1 برای اطفال ، سایز 1.5 کاربرد برای بزرگسالان و اطفال و سنسور سایز 2 مناسب بزرگسالان است. سنسور های اسکنر فسفرپلیت در انواع سایز های 0 ، 1 ، 2 ، 3 و در بعضی از مدل‌ها حتی دارای سایز 4 نیز می‌باشند که تنوع سایز بیشتری دارند.

تفاوت هزینه

از نظر هزینه در هنگام خرید و تفاوت قیمت سنسور rvg و فسفر پلیت ، سنسور RVG ها دارای قیمت مناسب تری هستند اما در صورت خرابی سنسور ها ، امکان تعمیر آن ها به ندرت امکان پذیر است. در فسفرپلیت ها معمولا در صورت ایجاد آسیب در سنسور ها ، میتوان با قیمتی مناسب آن را تهیه نمود.

راحتی بیمار

راحتی بیمار در حقیقت منظور فرم و حالت قرار گرفتن سنسور ها در دهان بیمار است. با توجه به بدنه پلاستیکی و غیر فابل خم شدن RVG ، بیمار ممکن است اذیت شده و عکس برداری برای دندان های خلفی نیز دشوار است. تفاوت فسفر پلیت با RVG در ضخامت است که فسرپلیت با داشتن سنسور های با قابلیت خم شدن تا 270 درجه ، تصویربرداری را برای بیمار نیز آسان تر می‌کند.

نکات مهم قبل از خرید فسفر پلیت و RVG

در تجهیزات تصویر برداری دندانپزشکی، فسفر پلیت و RVG دو فناوری قوی هستند که هر کدام نقاط قوت منحصر به فرد خود را دارند. به عنوان یک دندانپزشک، انتخاب آگاهانه بین این فناوری‌ها می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر کارایی مطب شما داشته باشد. در نهایت، این تصمیم باید با اولویت‌های مطب شما مطابقت داشته باشد.

از جمله نکاتی مهمی که تفاوت rvg و فسفر پلیت دارند و در خرید فسفرپلیت ها و سنسور RVG ها باید به آن دقت داشته باشید ، توجه به کیفیت بهتر تصویر خروجی در سنسور آروی جی ها بوده که این کیفیت برای دندانپزشکان اندو و ایمپلنت دندانپزشکی مهم است و برای درمان‌ها و ترمیم های بالینی مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

هر دو مدل دستگاه نیز دارای نرم افزار هستند که امکان ویرایش تصاویر ، ذخیره در فرمت‌ها مختلف و ایجاد پرونده برای بیماران را دارند.

لیست مقایسه و تفاوت بین سنسور RVG و فسفرپلیت

تفاوت هاسنسور RVGفسفرپلیت (PSP)
قیمتارزان تر
سرعت پردازش تصاویرسرعت بالاتر (3 تا 5 ثانیه)سرعت مناسب (7 تا 9 ثانیه)
وضوح تصاویربالاتر
راحتی بیمارراحتی بیشترر بیمار با توجه به ابعاد
بهترین انتخاب مطب و کلینیکمناسب هر دو مکانمناسب هر دو مکان
طول عمرطول عمر زیاداحتیاج به تعویض سنسور
هزینه تعمیراتتعمیر ناپذیرامکان تعمیرر راحت تر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *